TERREINBEHEER ZONDER ZORGEN
door verantwoord, eerlijk en natuurlijk begrazingsbeheer
Begrazings-planning
Voor het begrazingsseizoen van start gaat wordt een gebiedsanalyse verricht, waarbij de vegetatiecompositie in kaart wordt gebracht. Hierbij wordt een gebied in logische eenheden opgedeeld waarbij in het terrein voor de herder duidelijk is waar de grenzen lopen (bijvoorbeeld vegetatiegrenzen of paden). Per deelperceel wordt aan de hand van de vegetatie en beheergeschiedenis de benodigde graasdruk geschat, waarbij aandachtspunten als boomopslag worden vastgelegd.
Er worden in samenspraak met beheerders streefbeelden bepaald, waarna de benodigde graasdruk definitief wordt vastgesteld. Tevens wordt in de planning vastgelegd hoe vergrassing en verbossing in terreinen strategisch worden aangepakt. Delen met kwetsbare flora of fauna worden in gevoelige periodes van het jaar ontzien door met een lichte graasdruk te begrazen. Zo is aan het begin van het begrazingsseizoen in een begrazingsplanning de benodigde graasdruk en de tijdstippen van begrazing voor een gebied vastgelegd.



Monitoren begrazing
Voor een goede aansturing en verfijning van het beheer van uw perceel in de toekomst worden vanaf de start van het project een tweetal zaken door ons bijgehouden.
- verslag van de begrazingsacitiviteiten
- verslag van de effecten van de begrazing en aanvullend beheer
Het belangrijkste van het begrazingsbeheer is natuurlijk het resultaat. Het is daarom belangrijk om de nulsituatie goed vast te leggen voor zover dat niet bekend of beschreven is. De ontwikkeling van de vegetatie kan het beste gevolgd worden aan de hand van permanente kwadraten. Daarbij kan een aantal meer bijzondere soorten doorlopend gevolgd worden. Ook het monitoren van fauna ligt voor de hand.

Voordelen begrazen
Begrazing kan op ecologisch en beheertechnisch vlak op de volgende manieren een belangrijke bijdrage leveren.
- Het levert een bijdrage aan een grotere structuurrijkdom ten voordele van typische natuurwaarden van uiteenlopende terreintypes.
- Het is een flexibele manier van werken: schapen, runderen en geiten kunnen ook op de minder toegankelijk plekken komen.
- Het voorkomt verbossing van open plekken en corridors.
- Het is een extensieve werkwijze die radicale, machinale ingrepen overbodig maakt.
- Bij het rondtrekken van de kuddes worden zaden en andere diasporen via de wol, mest en hoeven tussen gebieden verspreid.
- Het brengt vaak een reductie van de beheerkosten met zich mee: inzetten van een kudde kost minder dan machinaal maaien.

U heeft een mooi terrein Wij helpen u er een geweldig landschap van te maken.
Onze kwaliteit
dierenwelzijn is van belang voor een goed begrazingsbeheer
Goed opgeleide medewerkers
Om hun werk op de juiste wijze en met aandacht voor alle aspecten van de natuur te kunnen uitvoeren hebben al onze medewerkers het certificaat faunabeheer 1 en 2.
24/7 bereikbaar
De omwonenden van uw perceel of het publiek wat hier gebruik van maakt mogen geen of minimale hinder ondervinden van onze dieren. Omgekeerd geld dat onze dieren de aandacht verdienen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Daarnaast is het van belang dat uw zeldzame vegetatie wordt beschermd. Er is daarom 24 uur per dag en 7 dagen per week iemand van ons bereikbaar om u te helpen.
06- 22 63 05 05
Gezonde dieren
Wij werken met Herefords runderen, kempische heideschapen en Nederlandse landgeiten. Allemaal rassen die gedijen bij vrije begrazing. Er is dan ook geen noodzaak voor de toepassing van antibiotica. Omdat onze dieren niet worden bijgevoerd zijn de kalfjes en lammetjes niet uitzonderlijk groot. Zij kunnen daarom op natuurlijke wijze geboren worden zonder tussenkomst van de mens.
Certificeringen
Al onze medewerkers hebben een VCA-certificaat zodat we veilig en gezond kunnen werken.
Het transport van onze dieren verloopt conform de CCV-regels.